Valgte sporing etter båttyveri

Båttyveriet gjorde at Richard A. Nordahl valgte Seaber Boatfinder.

Nyheter
 — 
5
 Min read
 — 
April 9, 2021

Et båttyveri gjorde at Richard A. Nordahl lastet ned appen fra Seaber. Med GPS-sporing av båten vet han nå alltid hvor båten befinner seg. Men det beste med appen er at han kan hjelpe andre båtfolk som trenger assistanse på sjøen.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

– Ofte er det tau i propellen, tom tank eller motorhavari som gjør at båtfolket ringer nødnummeret, sier Richard A. Nordahl, og slår fast:

– Tenk på hvor mye tid vi kan frigjøre for Redningsselskapet bare ved å ha et godt digitalt verktøy tilgjengelig i lommen.

Han ser utover havnebassenget i Grimstad. Fritidsbåtene som ligger på rekke og rad, bader i sol. Båtsesongen er i gang for alvor i hele landet.

– Det er nok mange av oppdragene til sjøs som kunne vært løst av gode hjelpere i andre fritidsbåter. Da kunne Redningsselskapet konsentrert seg om de viktige oppdragene, sier han og legger til:

– Jeg måtte dessverre oppleve et båttyveri før jeg lastet ned Seaber-appen på mobilen.

Den nye appen for nabohjelp til sjøs knytter sammen brukerne slik at båtfolket kan se sine venner på sjøen, bruke sjøkart og be andre brukere om hjelp.

FIKK FRASTJÅLET BÅTEN: Det måtte et båttyveri til før Richar A. Nordahl lastet ned den nye appen for båtfolket. Nå får han beskjed på telefonen om båten flyttes.

FIKK FRASTJÅLET BÅTEN: Det måtte et båttyveri til før Richar A. Nordahl lastet ned den nye appen for båtfolket. Nå får han beskjed på telefonen om båten flyttes.Les hele

Båten ble stjålet

Nordahl ser frem til en lang båtsesong i sin splitter nye Beneteau Antares 680. Den forrige ble stjålet i begynnelsen av juni.

– Hva skjedde?

– For å gjøre en smertefull historie kort, så brukte noen båten som base for et tyveriraid sørover langs kysten fra Grimstad. Den ble til slutt funnet i Kristiansand. Da lå gjerningspersonene sovende ombord, og båten var full av tyvegods.

Gleden over at båten var funnet, ble kort for Nordahl.

– Dessverre hadde den fått så mye juling innvendig og utvendig at den ble kondemnert, sier han og tar en liten pause før han fortsetter:

– Jeg var nok litt mer enn deppa akkurat da. Båten var selve livet for familien og omgangskretsen vår. Heldigvis dekket forsikringen kostnaden til en ny båt.

Nordahl er ikke alene om å deppe på grunn av båttyveri. I 2019 utbetalte forsikringsbransjen 507 millioner kroner etter skader på fritidsbåter. 62 millioner av denne summen utgjør tyveri av båt og løsøre, viser ferske tall fra Finans Norge.

Her kan du laste ned Seaber-appen

HVOR ER UNGDOMMEN VÅR? Det var på en holme i skjærgården utenfor Kristiansand ideen om Seaber-appen ble unnfanget.– Jeg la merke til at mange foreldre var bekymret når båtsesongen var i gang, forteller daglig leder i Seaber, Trond Erik Bognø.

– Spørsmålet kom alltid litt ut på ettermiddagen: Hvor er ungdommen vår? Ungdommen var selvfølgelig ute og fartet i båt, alene eller sammen med venner. Foreldrene stod på land og var bekymret. Det var da ideen til en sporingsapp til sjøs ble unnfanget.

Da appen ble utviklet tok Seaber i bruk fokusgrupper for å teste brukervennligheten, blant annet tok de med ungdommer i alderen 15 til 18 år.

– Det var veldig positivt at ungdommen mente det var en trygghet i at foreldrene visste hvor de var på sjøen. Appen ble ikke opplevd som overvåking fra mor og far.

Bognø og utviklerteamet i Seaber fant fort ut at appen har mange potensielle brukere.

– Med én million fritidsbåter og flere millioner smarttelefoner i bruk, blir appen et effektivt digitalt verktøy som gjør båtlivet tryggere og morsommere for båtfolket, sier Bognø. Han understreker at de gjerne vil ha innspill fra båtfolket om appens brukervennlighet:

– Dette er en app utviklet av båtfolk, for båtfolk. Som et brukerstyrt selskap vil vi gjerne ha tips og innspill til forbedringer via appens chat-funksjon. Her er det bare å gi oss beskjed om hvilke nye funksjoner som bør legges inn i appen, og hva som kan gjøres bedre.

Oppdaterte sjøkart

Appen som kan lastes ned gratis i dag, fungerer både på iOS og Android-telefoner. Den har en rekke funksjoner som gjør den spesielt godt egnet for båtfolket. Stikkordet er nabohjelp til sjøs.

Via appen kan båten også merkes som savnet slik at den blir synlig for andre Seaber-brukere. Sporing og merking krever at du kjøper Boatfinder-løsningen. Den inkluderer to års bruk.

– Du kan se hvor dine venner befinner seg på sjøen og kommunisere med dem. Sjøkartene fra Kystverket ligger i appen og dekker hele kystlinjen fra nord til sør. Du kan også spore båten din, og du blir varslet om den flyttes, forklarer Bognø.

Last ned appen her

Etter at båten til Richard A. Nordahl ble stjålet i fjor, lastet han ned appen fra Seaber. Det gir en ekstra trygghet, både når han selv er på sjøen, og når båten ligger fortøyd for natten.

Etter at båten til Richard A. Nordahl ble stjålet i fjor, lastet han ned appen fra Seaber. Det gir en ekstra trygghet, både når han selv er på sjøen, og når båten ligger fortøyd for natten.Les hele

Varsler båteier

Klok av skade har Nordahl valgt å installere appen og nevnte Boatfinder.

– Boatfinder er enkelt forklart en liten GPS-basert sporingsenhet som kommuniserer med appen. Hele systemet koster litt under tre tusenlapper, og er verdt hver krone. Den lille boksen monteres enkelt om bord, og har en batteritid på minst to år.

– Flytter båten på seg, blir jeg varslet via appen. Nå sover jeg godt om natten, og potensielle båttyver kommer ikke til å få en lett jobb fremover, sier Nordahl og smiler.

– Hva er du mest fornøyd med?

– Selvfølgelig er sporing av båten viktig, men jeg liker også de oppdaterte kartene i appen svært godt. Kartene følger til og med kjøreretningen til båten og er lett å manøvrere etter. Familien kan også følge med på hvor jeg befinner meg via appen. Men det beste av alt: Hele løsningen ligger på mobilen i min egen lomme. Enklere blir det ikke.

62 MILLIONER: I 2019 ble det stjålet båter og løsøre fra båter til en verdi av 62 millioner.

VARSLER OG SKREMMER: Med tjenesten Boatfiner fra Seaber, får du varsel om båten flyttes og du kan følge med på kart hvor den er.

Det magiske båtlivet

Nordahl og kona flyttet fra Oslo til Grimstad og Sørlandet for 21 år siden.

– Det var først da jeg forsto hva folk snakket om når det gjaldt båt, og jeg har hatt båten på sjøen året rundt siden jeg flyttet hit. Den er både en fritidssyssel og et transportmiddel. I tillegg fisker jeg litt. Det er rett og slett noe magisk med å ha båt, sier han.

Han er stolt over å ha blitt en aktiv del av nabohjelpen til sjøs, takket være appen fra Seaber.

– Nå kan jeg på enkel måte assistere dem som får problemer på båtturen. Og jeg kan selv be om hjelp.

– Vil du anbefale Seaber til andre båteiere?

– Uten tvil. Jeg hadde jo hørt om Seaber før min båt ble stjålet, men jeg var ikke klar over alle de gode løsningene som ligger i appen, sier han og avslutter:

– Jeg oppfordrer alle båteiere til å teste appen. Det koster ingenting. Bli med i nabohjelpen til sjøs. Jo flere vi er, jo tryggere blir sjøen for oss alle.

Sørg for at du og familien får en trygg og god sommer på sjøen:


Last ned appen Seaber nå

Appen fra Seaber gjør båtlivet tryggere, enklere og morsommere.
tracker


Likte du dette innholdet? Hjelp oss å spre Seaber ved å dele det i dine sosiale medier.